Pengaruh Penambahan Wortel Terhadap Kandungan Vitamin A dan Daya Terima Nugget Ikan Gabus (Channa striata)
DOI:
https://doi.org/10.55123/insologi.v2i2.1794Keywords:
Channa Striata Nugget, AcceptabilityAbstract
One of the public health problems is vitamin A and protein-energy deficiency. To overcome this problem, innovation is needed to make products made from local ingredients as a source of protein intake and beta-carotene as an ingredient in vitamin A formation. This study aims to analyze the effect of adding carrots on vitamin A content according to DKBM and the acceptability of cork fish nuggets. This study used is a Completely Randomized Design (CRD) with 2 treatments and 1 control involving 90 panelists in an organoleptic test. The results of the study on the content of energy, protein, and vitamin A according to DKBM show that the content of vitamin A in nuggets with the addition of carrots is higher than in nuggets without the addition of carrots. Friedman sig. test α = 0.05, showing that no effect in terms of color (α = 0.855) and texture (α = 0.057). There is an effect in terms of aroma (α = 0.005) and taste (α = 0.008). The result of the acceptability test on cork fish nugget from 82% color parameters and 90% texture is on the P1 product (without the addition of carrots), for the most preferred aroma parameter is P2 (10% carrots) with a percentage of 91.1% and for the parameter of taste, the most preferred taste is P3 (20% carrot) with a percentage of 92.2%. It is necessary to develop nugget products with the formulation of ingredients that can improve nugget texture.
Downloads
References
Afrila Akhadiyah dan Santoso Budi. (2011). Water Holding Capacity (WHC), Kadar Protein, dan Kadar Air Dendeng Sapi pada Berbagai Konsentrasi Ekstrak Jahe (Zingiber officinale Roscoe) dan Lama Perendaman yang Berbeda. Jurnal Ilmu dan Teknologi Hasil Ternak Vol. 6
Almatsier, Sunita. (2003). Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta : PT Gramedia Pustaka Utama
Amaliyah, Nurul. (2009). Perbedaan Kualitas Nugget Kacang Merah (Phaseoulus vulgaris) Sebagai Alternatif Makanan untuk Vegetarian. Universitas Negeri Semarang : Universitas Negeri Semarang
Azrimaidaliza. (2007). Vitamin A, Imunitas, dan Kaitannya dengan Penyakit Infeksi. Jurnal Kesehatan Masyarakat Vol 2
De Man, J. M. (1997). Kimia Pangan. Terjemahan Kosasih Padmawinata. Institut Teknologi Bandung : Institut Teknologi Bandung, dalam Hidayat Anugrah, Wahab Djukrana, dan Sadimantara, M, S. (2016). Pengaruh Lama Pengukusan dan Suhu Penggorengan Vakum Terhadap Penilaian Organoleptik dan Nilai Gizi Keripik Bonggol Pisang Kepok. J. Sains dan Teknologi Pangan (JSTP)
Evanuarini, H. (2010). Kualitas Chicken Nugget dengan Penambahan Putih Telur. Jurnal Ilmu dan Teknologi Hasil Ternak 5(2): 17-22
Hidayat Anugrah, Wahab Djukrana, dan Sadimantara, M, S. (2016). Pengaruh Lama Pengukusan dan Suhu Penggorengan Vakum Terhadap Penilaian Organoleptik dan Nilai Gizi Keripik Bonggol Pisang Kepok. J. Sains dan Teknologi Pangan (JSTP) http://ojs.uho.ac.id/index.php/jstp/article/viewFile/1272/919
Justisia, S R Widya. (2016). Mutu Organoleptik, Kadar Air, Protein, dan Nilai Ekonomi Nugget Subtitusi Lele (Clarias batracus) dan Kacang Merah (Vigna angularis) Sebagai Snack Balita. Universitas Airlangga : Universitas Airlangga
Kapil U & Sachdev HPS. (2013). Massive dose vitamin A programme in India-Need for a targeted ap-proach. Indian Journal Medical Research, 138, 411—417.
Lawrie, R.A. (2003). Meat Science. The 6th Terjemahan. A. Paraksi dan A. Yudha. Universitas : Indonesia Jakarta
Linder, Maria C. (2010). Biokimia Nutrisi dan Metabolisme. Penerbit Universitas Indonesia (UI Press) : Jakarta
Meilgaard, M., Civille G.V., and Carr B.T. (2006). Sensory Evaluation Techniques. USA : CRC Press
Midayanto, D., and Yuwono, S. (2014). Penentuan Atribut Mutu Tekstur Tahu untuk Direkomendasikan sebagai Syarat Tambahan Dalam Standar Nasional Indonesia. Jurnal Pangan dan Agroindustri. 2: 4, 259-267
Mustafa, A., M. Aris Widodo, dan Yohanes Kristianto. (2012). Albumin And Zinc Content of Snakehead Fish (Channa striata) Extract and Its Role In Health. IEESE International Journal of Science and Technology (IJSTE), Vol. 1 No. 2, June 2012,1-8.
Mustar. (2013). Studi Pembuatan Abon Ikan Gabus (Ophiocephalus striatus) Sebagai Makanan Suplemen (Food Suplement). Universitas Hasanuddin Makassar : Universitas Hasanudin Makassar
Prastia, Ali, A., dan Hamzah, F. (2016). Pembuatan Nugget Jamur Merang (Volvariella volvaceae) dengan Penambahan Ikan Gabus (Channa striata). Jom FAPERTA Vol. 3 No. 2 Oktober 2016
Pratiwi, Lisma, Yusmarini & Harun, Noviar. (2016). Studi Pemanfaatan Jantung Pisang dan Ikan Gabus Dalam Pembuatan Nugget. Jom Faperta Vol. 3 No. 1 Februari 2016
Purukan, O.P.M. (2013). Pengaruh Penambahan Bubur Wortel (Daucus carrota) dan Tepung Tapioka terhadap Sifat Fisiokimia dan Sensoris Bakso Ikan Gabus (Ophiocephalus striatus). Universitas Sam Ratulangi Manado : Universitas Sam Ratulangi Manado
Rahardiyan, D. (2004). Bakso (Traditional Indonesian Meatball) Properties with Postmortem Conditions and Cold Storage. Louisiana State University : Louisiana State University
Ruslianti. (2013). Jus Ajaib Penumpas Aneka Penyakit. Jakarta: PT AgroMedia Pustaka
Widati, A.S., E.S. Widyastuti, Rulita dan M.S. Zenny. (2011). Pengaruh Penambahan Tepung Tapioka Terhadap Kualitas Keripik Bakso Daging Ayam dengan Metode Penggorengan Vakum. Jurnal Ilmu- Ilmu Peternakan 21(2): 11-27
Winarno, F. G. 2004. Kimia Pangan dan Gizi. PT. Gramedia Pustaka Utama: Jakarta. Hal : 200
Puspita H, Mulyana A.Pengantar Teknologi informasi.Bandung:CV Haura Utama.2022.
Agushinta, D. 2010. Mengenal Interaksi Manusia dan Komputer. Naskah Publikasi Psikologi Universitas Gunadarma.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Dina Eka Wulandari, Arya Ulilalbab
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Hak cipta pada setiap artikel adalah milik penulis.
Penulis mengakui bahwa INSOLOGI (Jurnal Sains dan Teknologi) sebagai publisher yang mempublikasikan pertama kali dengan lisensi Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Penulis dapat memasukan tulisan secara terpisah, mengatur distribusi non-ekskulif dari naskah yang telah terbit di jurnal ini kedalam versi yang lain, seperti: dikirim ke respository institusi penulis, publikasi kedalam buku, dan lain-lain. Dengan mengakui bahwa naskah telah terbit pertama kali pada INSOLOGI (Jurnal Sains dan Teknologi).