Pengaruh Penambahan Wortel Terhadap Kandungan Vitamin A dan Daya Terima Nugget Ikan Gabus (Channa striata)

Authors

  • Dina Eka Wulandari Akademi Gizi Karya Husada Kediri
  • Arya Ulilalbab Institut Ilmu Kesehatan Bhakti Wiyata Kediri

DOI:

https://doi.org/10.55123/insologi.v2i2.1794

Keywords:

Channa Striata Nugget, Acceptability

Abstract

One of the public health problems is vitamin A and protein-energy deficiency. To overcome this problem, innovation is needed to make products made from local ingredients as a source of protein intake and beta-carotene as an ingredient in vitamin A formation. This study aims to analyze the effect of adding carrots on vitamin A content according to DKBM and the acceptability of cork fish nuggets. This study used is a Completely Randomized Design (CRD) with 2 treatments and 1 control involving 90 panelists in an organoleptic test. The results of the study on the content of energy, protein, and vitamin A according to DKBM show that the content of vitamin A in nuggets with the addition of carrots is higher than in nuggets without the addition of carrots. Friedman sig. test α = 0.05, showing that no effect in terms of color (α = 0.855) and texture (α = 0.057). There is an effect in terms of aroma (α = 0.005) and taste (α = 0.008). The result of the acceptability test on cork fish nugget from 82% color parameters and 90% texture is on the P1 product (without the addition of carrots), for the most preferred aroma parameter is P2 (10% carrots) with a percentage of 91.1% and for the parameter of taste, the most preferred taste is P3 (20% carrot) with a percentage of 92.2%. It is necessary to develop nugget products with the formulation of ingredients that can improve nugget texture.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Afrila Akhadiyah dan Santoso Budi. (2011). Water Holding Capacity (WHC), Kadar Protein, dan Kadar Air Dendeng Sapi pada Berbagai Konsentrasi Ekstrak Jahe (Zingiber officinale Roscoe) dan Lama Perendaman yang Berbeda. Jurnal Ilmu dan Teknologi Hasil Ternak Vol. 6

Almatsier, Sunita. (2003). Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta : PT Gramedia Pustaka Utama

Amaliyah, Nurul. (2009). Perbedaan Kualitas Nugget Kacang Merah (Phaseoulus vulgaris) Sebagai Alternatif Makanan untuk Vegetarian. Universitas Negeri Semarang : Universitas Negeri Semarang

Azrimaidaliza. (2007). Vitamin A, Imunitas, dan Kaitannya dengan Penyakit Infeksi. Jurnal Kesehatan Masyarakat Vol 2

De Man, J. M. (1997). Kimia Pangan. Terjemahan Kosasih Padmawinata. Institut Teknologi Bandung : Institut Teknologi Bandung, dalam Hidayat Anugrah, Wahab Djukrana, dan Sadimantara, M, S. (2016). Pengaruh Lama Pengukusan dan Suhu Penggorengan Vakum Terhadap Penilaian Organoleptik dan Nilai Gizi Keripik Bonggol Pisang Kepok. J. Sains dan Teknologi Pangan (JSTP)

Evanuarini, H. (2010). Kualitas Chicken Nugget dengan Penambahan Putih Telur. Jurnal Ilmu dan Teknologi Hasil Ternak 5(2): 17-22

Hidayat Anugrah, Wahab Djukrana, dan Sadimantara, M, S. (2016). Pengaruh Lama Pengukusan dan Suhu Penggorengan Vakum Terhadap Penilaian Organoleptik dan Nilai Gizi Keripik Bonggol Pisang Kepok. J. Sains dan Teknologi Pangan (JSTP) http://ojs.uho.ac.id/index.php/jstp/article/viewFile/1272/919

Justisia, S R Widya. (2016). Mutu Organoleptik, Kadar Air, Protein, dan Nilai Ekonomi Nugget Subtitusi Lele (Clarias batracus) dan Kacang Merah (Vigna angularis) Sebagai Snack Balita. Universitas Airlangga : Universitas Airlangga

Kapil U & Sachdev HPS. (2013). Massive dose vitamin A programme in India-Need for a targeted ap-proach. Indian Journal Medical Research, 138, 411—417.

Lawrie, R.A. (2003). Meat Science. The 6th Terjemahan. A. Paraksi dan A. Yudha. Universitas : Indonesia Jakarta

Linder, Maria C. (2010). Biokimia Nutrisi dan Metabolisme. Penerbit Universitas Indonesia (UI Press) : Jakarta

Meilgaard, M., Civille G.V., and Carr B.T. (2006). Sensory Evaluation Techniques. USA : CRC Press

Midayanto, D., and Yuwono, S. (2014). Penentuan Atribut Mutu Tekstur Tahu untuk Direkomendasikan sebagai Syarat Tambahan Dalam Standar Nasional Indonesia. Jurnal Pangan dan Agroindustri. 2: 4, 259-267

Mustafa, A., M. Aris Widodo, dan Yohanes Kristianto. (2012). Albumin And Zinc Content of Snakehead Fish (Channa striata) Extract and Its Role In Health. IEESE International Journal of Science and Technology (IJSTE), Vol. 1 No. 2, June 2012,1-8.

Mustar. (2013). Studi Pembuatan Abon Ikan Gabus (Ophiocephalus striatus) Sebagai Makanan Suplemen (Food Suplement). Universitas Hasanuddin Makassar : Universitas Hasanudin Makassar

Prastia, Ali, A., dan Hamzah, F. (2016). Pembuatan Nugget Jamur Merang (Volvariella volvaceae) dengan Penambahan Ikan Gabus (Channa striata). Jom FAPERTA Vol. 3 No. 2 Oktober 2016

Pratiwi, Lisma, Yusmarini & Harun, Noviar. (2016). Studi Pemanfaatan Jantung Pisang dan Ikan Gabus Dalam Pembuatan Nugget. Jom Faperta Vol. 3 No. 1 Februari 2016

Purukan, O.P.M. (2013). Pengaruh Penambahan Bubur Wortel (Daucus carrota) dan Tepung Tapioka terhadap Sifat Fisiokimia dan Sensoris Bakso Ikan Gabus (Ophiocephalus striatus). Universitas Sam Ratulangi Manado : Universitas Sam Ratulangi Manado

Rahardiyan, D. (2004). Bakso (Traditional Indonesian Meatball) Properties with Postmortem Conditions and Cold Storage. Louisiana State University : Louisiana State University

Ruslianti. (2013). Jus Ajaib Penumpas Aneka Penyakit. Jakarta: PT AgroMedia Pustaka

Widati, A.S., E.S. Widyastuti, Rulita dan M.S. Zenny. (2011). Pengaruh Penambahan Tepung Tapioka Terhadap Kualitas Keripik Bakso Daging Ayam dengan Metode Penggorengan Vakum. Jurnal Ilmu- Ilmu Peternakan 21(2): 11-27

Winarno, F. G. 2004. Kimia Pangan dan Gizi. PT. Gramedia Pustaka Utama: Jakarta. Hal : 200

Puspita H, Mulyana A.Pengantar Teknologi informasi.Bandung:CV Haura Utama.2022.

Agushinta, D. 2010. Mengenal Interaksi Manusia dan Komputer. Naskah Publikasi Psikologi Universitas Gunadarma.

Downloads

Published

2023-04-29

How to Cite

Dina Eka Wulandari, & Arya Ulilalbab. (2023). Pengaruh Penambahan Wortel Terhadap Kandungan Vitamin A dan Daya Terima Nugget Ikan Gabus (Channa striata). INSOLOGI: Jurnal Sains Dan Teknologi, 2(2), 298–306. https://doi.org/10.55123/insologi.v2i2.1794

Issue

Section

Articles