Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Status Gizi Anak Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Sikumana
DOI:
https://doi.org/10.55123/sehatmas.v3i2.3283Keywords:
Factors, Nutritional Status, ToddlersAbstract
Nutritional status is a picture of the balance of nutrient intake that enters the body with what the body needs. Toddlers are an important age group in the growth and development of children physically and mentally. This study aimed to analyze the factors associated with the nutritional status of toddlers in the Sikumana Health Center working area. This study used a cross-sectional study approach. The sample consisted of 94 toddlers with a simple random sampling technique. Research data collection using questionnaires. The data obtained were analyzed using the Rank Spearman correlation test with a significance level of α = 0.05. The results of the study according to the WHZ, indicate that there is a significant relationship between energy intake (p=0.000) protein intake (p=0.000) household food expenditure (p=0.001) maternal nutritional knowledge (p=0.003) maternal education (p=0.019) maternal employment (p=0.003) exclusive breastfeeding history (p = 0.036) history of infectious diseases (p = 0.000). The results of the study according to the WAZ, shows that there is a relationship between energy intake (p=0.000) protein intake (p=0.001) household food expenditure (p=0.002) maternal nutritional knowledge (p=0.001) the history of exclusive breastfeeding (p=0.019) and the history of infectious diseases (p=0.002). In this study, maternal education (p=0.909) and maternal employment (p=0.076) were not related to the nutritional status of toddlers. There is a need to increase counseling activities on nutrition awareness to increase community knowledge, especially mothers. So that mothers can pay attention to the nutritional aspects that toddlers will receive to meet their body's needs.
Downloads
References
Dinkes Provinsi Nusa Tenggara Timur. (2021). Profil Kesehatan Provinsi Nusa Tenggara Timur Tahun 2021. Salmun E, Akoit R, Adriana K, Roja M, Saudila F, Arka E, et Al., Editors. Kupang: Dinas Kesehatan Provinsi Nusa Tenggara Timur, 65-67p.
Kementrian Kesehatan Republik Indonesia. (2018). Laporan Riskesdas 2018 Nasional.pdf (p. 674).
Khumaeroh, N. F., Anggray, W. D., & Diah, R. (2022). Analisis Faktor Faktor yang Mempengaruhi Status Gizi Kurang pada Balita Usia 3-5 Tahun Di Wilayah Kerja Puskesmas Kersana. Jurnal Ilmiah Gizi Dan Kesehatan (JIGK), 3(02), 71–75.
Mediloka, M., Lestari, I. P., & Rezka, N. (2023). Hubungan Pengetahuan, Sikap dan Pemberian ASI Eksklusif Terhadap Kejadian Stunting Pada Balita. Jurnal Penelitian Perawat Profesional, Volume 6 (, 155–164.
Nindyna, P., & Merryana, A. (2017). Hubungan Pengetahuan Ibu tentang Gizi dan Asupan Makan Balita dengan Status Gizi Balita (BB/U) Usia 12-24 Bulan. Amerta Nutrition, 1(4), 369–378. https://doi.org/10.20473/amnt.v1.i4.2017.369-378
Oktarindasarira, Z. (2020). Hubungan Pengetahuan, Pekerjaan Ibu Dan Pendapatan Keluarga Dengan Status Gizi Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Tapin Utara Tahun 2020. Artikel. http://eprints.uniska-bjm.ac.id/2365/
Prawoto, E. (2019). Faktor – Faktor yang Berhubungan dengan Status Gizi Balita di Dusun Pangkur. E-Journal Cakra Medika, 6(2), 16. https://doi.org/10.55313/ojs.v6i2.48
Rahman, F. D. (2018). Pengaruh Pola Pemberian Makanan Terhadap Kejadian Stunting ( Studi di Wilayah Kerja Puskesmas Sumberjambe, Kasyian dan Puskesmas Sumberbaru Kabupaten Jember. The Indonesian Journal Of Health Science, 10(1), 2588–2593.
Sagita, A. F., & Rezanov. (2016). HUBUNGAN PENGELUARAN, SKOR POLA PANGAN HARAPAN (PPH) KELUARGA, DAN TINGKAT KONSUMSI ENERGI-PROTEIN DENGAN STATUS GIZI BALITA USIA 2-5 TAHUN. 1, 11–21.
Sahalessy, C. C. (2019). HUBUNGAN ANTARA PEMBERIAN ASI EKSKLUSIF DENGAN STATUS GIZI ANAK USIA 12-24 BULAN DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS PINELENG KABUPATEN MINAHASA. Jurnal Kesmas, 8(6), 186–194.
Sari, R. P., & Agustin, K. (2023). Analisis Hubungan Status Gizi Dengan Kejadian Penyakit Infeksi Pada Anak Balita Di Posyandu Wilayah Puskesmas Colomadu I. Jurnal IlmuKeperawatan Dan Kebibanan, 14(1), 171–178.
Saria, R. P., & Agustin, K. (2023). A NALISIS H UBUNGAN S TATUS G IZI D ENGAN K EJADIAN P ENYAKIT I NFEKSI P ADA A NAK B ALITA D I P OSYANDU W ILAYAH P USKESMAS. 14(1), 171–178.
Solin, A. R., Hasanah, O., & Nurchayati, S. (2019). Hubungan Kejadian Penyakit Infeksi Terhadap Kejadian Stunting Pada Balita 1-4 Tahun. JOM FKp, 6(1), 65–71. jom.unri.ac.id
Tanzil, L., & Hafriani, H. (2021). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Terjadinya Stunting Pada Balita Usia 24-59 Bulan. Jurnal Kebidanan Malahayati, 7(1), 25–31. https://doi.org/10.33024/jkm.v7i1.3390
Titisari, I., Kundarti, F. I., & Susanti, M. (2017). Hubungan Pengetahuan Ibu Tentang Gizi Dengan Status Gizi Balita Usia 1-5 Tahun Di Desa Kedawung Wilayah Kerja Puskesmas Ngadi. Jurnal Ilmu Kesehatan, 3(2), 20. https://doi.org/10.32831/jik.v3i2.54
Utami, N. H., & Mubasyiroh, R. (2019). Masalah Gizi Balita Dan Hubungannya Dengan Indeks Pembangunan Kesehatan Masyarakat. Penelitian Gizi Dan Makanan (The Journal of Nutrition and Food Research), 42(1), 1–10. https://doi.org/10.22435/pgm.v42i1.2416
Wardani, N. D. (2017). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Status Gizi Pada Balita Di Puskesmas Unaah. Skripsi Politeknik Kesehatan Kendari.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Maria Kristina Bebhe, Anna Henny Talahatu , Daniela L. A Boeky
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Hak cipta pada setiap artikel adalah milik penulis.
Penulis mengakui bahwa SEHATMAS (Jurnal Ilmiah Kesehatan Masyarakat) sebagai publisher yang mempublikasikan pertama kali dengan lisensi Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Penulis dapat memasukan tulisan secara terpisah, mengatur distribusi non-ekskulif dari naskah yang telah terbit di jurnal ini kedalam versi yang lain, seperti: dikirim ke respository institusi penulis, publikasi kedalam buku, dan lain-lain. Dengan mengakui bahwa naskah telah terbit pertama kali pada SEHATMAS (Jurnal Ilmiah Kesehatan Masyarakat).