Gambaran Higiene Penjual, Sanitasi Tempat Potong Ayam dan Keberadaan Escherichia Coli pada Daging Ayam
Studi Kasus Pada Penjual Ayam Potong di Beberapa Pasar di Wilayah Kota Kupang
DOI:
https://doi.org/10.55123/sehatmas.v3i3.3554Keywords:
Chicken Meat, Hygiene, Sanitation, Escherichia ColiAbstract
Chicken meat has many nutrients that make chicken meat the right medium for the proliferation of bacteria, Personal hygiene and sanitation of chicken slaughterhouses that are not good can cause chicken meat to become a medium for transmitting diseases caused by food, bacteria, one of which is Escherichia coli which often contaminates chicken meat. So this study aims to determine the description of the hygiene of the seller, the sanitation of the chicken slaughterhouse and the presence of Escherichia coli in chicken meat, a case study of slaughtered chicken sellers in several markets in the Kupang City area. This type of research is quantitative descriptive research. The research was conducted in Pasar Inpres, Pasar Oeboba and Pasar Oeba in Kupang City from January to February 2024. The population of this study were all chicken meat sellers in Inpres Market, Oebobo Market and Oeba Market in Kupang City with a total of 40 workers, the sample in this study amounted to 40 chicken meat samples and there were 40 hygiene, sanitation data. The instruments used were questionnaires and laboratory tests. The results of this study showed personal hygiene that there were 27 respondents (67,5%) who did not meet the requirements and 13 respondents (32,5%) who met the requirements, sanitation results that there were 37 respondents (92,5%) who did not meet the requirements and 3 respondents (7,5 %) who met the requirements, Escherichia coli results that did not meet the requirements of 40 sellers (100%).
Downloads
References
Atmoko. T. (2017). Peningkatan Higiene Sanitasi Sebagai Upaya Menjaga Kualitas Makanan Dan Kepuasan Pelanggan Di Rumah Makan Dhamar Palembang. Khasanah Ilmu, (2087–0086), 1–9.
Arrazy, S. (2020). ‘Persepsi Masyarakat Tentang Higiene Sanitasi Pasar Tradisional Kota Medan’,. Scientific Periodical Journal Of Public Health And Coastal Health, 2.
Badan Pusat Statistik NTT. (2020). Ringkasan data dan informasi kemiskinan Provinsi Nusa Tenggara Timur 2020.
Febrianti, D., Laili, A., Agustin, D., Sulsia Ista’, N., Ningtyas, I., Mandalika, P., Patologi, D., Fakultas, A., & Hewan, K. (2022). Deteksi Bakteri Escherichia Coli Pada Daging Ayam Broiller di Pasar Tradisional Kota Mataram Detection Bacteria Of Escherichia Coli In Broiller Chicken In Tradisional Market Mataram City. Mandalika Veterinary Journal, 2(2), 2798–8732. Https://Doi.Org/10.33394/Mvj.V1i2.2021.1-6
Jasmadi, Yuli H. Christine J. (2014). Prevalensi Bakteri Coliform Dan Escherichia Coli Pada Daging Sapi Yang Dijual di Pasar Tradisional San Pasar Modern di Kota Pekanbaru. M Fmipa, 1, 31–39.
Kartikasari, A. M., Hamid, I. S., Purnama, M. T. E., Damayanti, R., Fikri, F., & Praja, R. N. (2019). Isolation And Identification O f Escherichia Coli As Bacterial Contamination In Broiler Chicken Meat In Poultry Slaughterhouse Lamongan District. Jurnal Medik Veteriner, 2(1), 66–71. Https://Doi.Org/10.20473/Jmv.Vol2.Iss1.2019.66-71
Kemenkes RI ,2011b, Permenkes RI No. 1096/Menkes/Per/VI/2011 tentang Higiene Sanitasi Jasaboga. Indonesia.
____________,2020, Permenkes RI No. 17 Tentang Pasar Sehat. Indonesia.
____________,2023, Permenkes No. 2 Tahun 2023 Tentang Peraturan Pelaksanaan
Nainggolan, E. (2022). Analisis Sanitasi Pasar Dan Pengetahuan Pedagang Kaki Lima Serta Kepadatan Lalat Di Pasar Sei Sikambing Kota Medan Tahun 2022. Universitas Sumatera Utara.
Putranto Ad. (2023). Hubungan Personal Hygiene Penjamah dan Sanitasi Lingkungan Penjual Daging Ayam Dengan Keberadaan Escherichia Coli Pada Daging Ayam di Pasar Wage Kabupaten Banyumas Tahun 2023.
Putranto Adi. (2023). Hubungan Personal Hygiene Penjamah dan Sanitasi Lingkungan Penjual Daging Ayam Dengan Keberadaan Escherichia Coli Pada Daging Ayam di Pasar Wage Kabupaten Banyumas Tahun 2023.
Rambe, N. (N.D.). Analisis Personal Hygiene Dan Hygiene Sanitasi Makanan Pada Pedagang Di Pasar Tradisional Kecamatan Medan Area Dan Kecamatan Medan Perjuangan
Septiasari Dwi, A. S. (2016). Hubungan Higiene Dan Sanitasi Dengan Jumlah Bakteri Coliform Pada Daging Ayam. Pena Medika, 6(2086-843x), 80–90
Utami, K. W. (2022). Hubungan Higiene Penjual, Sanitasi Tempat Dan Pengelolaan Tahu Dengan Keberadaan Escherichia Coli Pada Tahu Yang Dijual Di Pasar Sayur Kecamatan Mejayan Kabupaten Madiun 2022.
Zelpina, S. W. A. B. N. F. H. (2020). Dampak Infeksi Salmonella Sp Dalam Daging Ayam Dan Produknya Terhadap Kesehatan Masyarakat. Of Heallth Epidemiology And Communicable Diseases, 6(2502–0447), 25–34
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Virginia P. Daka, Luh Putu Ruliati, Soni Doke
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Hak cipta pada setiap artikel adalah milik penulis.
Penulis mengakui bahwa SEHATMAS (Jurnal Ilmiah Kesehatan Masyarakat) sebagai publisher yang mempublikasikan pertama kali dengan lisensi Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Penulis dapat memasukan tulisan secara terpisah, mengatur distribusi non-ekskulif dari naskah yang telah terbit di jurnal ini kedalam versi yang lain, seperti: dikirim ke respository institusi penulis, publikasi kedalam buku, dan lain-lain. Dengan mengakui bahwa naskah telah terbit pertama kali pada SEHATMAS (Jurnal Ilmiah Kesehatan Masyarakat).