Faktor-faktor yang Berhubungan dengan PMBA serta Status Gizi Baduta di Desa Oeltua Kabupaten Kupang

Authors

  • Johanesta Novianti Belang Universitas Nusa Cendana
  • Anna Henny Talahatu Universitas Nusa Cendana
  • Sarci Magdalena Toy Universitas Nusa Cendana

DOI:

https://doi.org/10.55123/sehatmas.v4i1.4516

Keywords:

IYFC, Nutritional Status, Infants Under Two Years Old

Abstract

Kupang Regency is in the fourth position of incidents stunting the highest is in East Nusa Tenggara Province. Data measuring nutritional status in Oeltua Village in 2022 shows that it is 38.4% of children under five underweight, amounting to 18.1% of children under five stunting, and 15.4% toddlers wasting. Infant and young child feeding behavior (IYCF) in Indonesia to reduce stunting rates and improve quality of life according to targets SDGs also still low. This study aims to determine factors related to infant and child feeding practices and the nutritional status of toddlers in Oeltua Village, Kupang Regency. Data analysis used calculations Rank-Spearman. This type of research is an analytical observational approach cross sectional and the sample size was 76 mothers.  The research found that there are two variables that have a significant relationship with IYCF: maternal knowledge (p=0.025) and maternal education (p=0.000). Additionally, there are two variables that do not have a significant relationship with IYCF, namely household income and mother’s job. Feeding infants and children has a significant relationship with nutritional status (p=0.016). Advice to health workers to provide more education to mothers, especially regarding feeding according to age standards, and the risks of giving early complementary feeding.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Angkasa, D., Sitoayu, L., & Dewanti, L. P. (2020). Buku studi kasus program gizi masyarakat (Book of Community Nutrition Case Studies). In E. Baharudin (Ed.), Digilib.Esaunggul.Ac.Id. University Press Universitas Esa Unggul. http://publikasi.weblog.esaunggul.ac.id

Dayanti, H. (2021). Hubungan Faktor Keluarga dan Faktor Ibu Dalam Pemberian Makan Bayi dan Anak Usia 6-23 Bulan (Analisis Data SDKI 2017) [Politeknik Kesehatan Kemenkes Bengkulu]. http://repository.poltekkesbengkulu.ac.id/637/1/SKRIPSI HEIDY DAYANTI - DIV GIZI%2721.pdf

Fachrizal, Y., Wardani, H. E., Ekawati, R., & Hapsari, A. (2023). Hubungan antara Pendapatan Keluarga dan Waktu Pemberian MP-ASI terhadap Kejadian Stunting di Desa Soronalan Kabupaten Magelang. Sport Science and Health, 5(12), 1223–1232. https://doi.org/10.17977/um062v5i122023p1223-1232

Furqan, M., Faridi, A., Susanti, E. N., Alibbirwin, & Raflizar. (2020). Hubungan PMBA, Pengetahuan Gizi, Asupan Makan dan Status Penyakit Infeksi dengan Status Gizi Balita. Jurnal Riset Gizi, 8(2), 90–94.

Gunawan, H., Pradigdo, S. F., & Kartini, A. (2022). Hubungan Pengetahuan Dan Praktik Pemberian Makan Bayi Dan Anak (PMBA) Serta Penggunaan Garam Beryodium Dengan Kejadian Stunting. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 10(3), 319–325. https://doi.org/10.14710/jkm.v10i3.32765

Joko, Y. B., Denny, P., Yoga, P., Firmansyah, & Nur, A. R. (2019). Hubungan Pendidikan, Pengetahuan dan Status Pekerjaan Ibu terhadap Pemberian Makanan Pendamping Air Susu Ibu (MP-ASI). Jurnal Ilmiah Kesehatan, 18(3), 82–87.

Kusmiyati, Adam, S., & Pakaya, S. (2014). Hubungan Pengetahuan, Pendidikan Dan Pekerjaan Ibu Dengan Pemberian Makanan Pendamping ASI ( MP – ASI ) Pada Bayi Di Puskesmas Bahu Kecamatan Malalayang Kota Manado. Jurnal Ilmiah Bidan, 2(2), 64–70.

Larasati, N., Andarwulan, S., & Hubaedah, A. (2022). Hubungan Pola Pemberian Makan Bayi dan Anak (PMBA) dengan Status Gizi Balita di Puskesmas Ngraho Bojonegoro. Semnaskes, 142–149.

Noviyanti, L. A., Rachmawati, D. A., & Sutejo, I. R. (2020). Analisis Faktor-Faktor yang Memengaruhi Pola Pemberian Makan Balita di Puskesmas Kencong. Journal of Agromedicine and Medical Sciences, 6(1), 14–18.

Nurlaely, M., & Ery, K. (n.d.). Faktor-faktor yang Berhubungan dengan Status Gizi pada Balita di Desa Baturetno Kecamatan Banguntapan Kabupaten Bantul Tahun 2014.

Rahmadaniah, I. (2017). HUBUNGAN ANTARA PENGETAHUAN DAN PENDIDIKAN IBU DALAM PEMBERIAN MAKANAN PENDAMPING ASI DI RUMAH BERSALIN CITRA PALEMBANG. Jurnal Kesehatan Abdurahman Palembang, 6(1), 1–9.

Raniati, R., Iswarawanti, D. N., Mamlukah, & Badriah, D. L. (2023). Faktor-Faktor yang Berhubungan Dengan Pemberian Makan Bayi dan Anak (PMBA) Usia 6 Sampai Dengan 24 Bulan pada Masa Pandemi Covid-19 di Wilayah Puskesmas Paseh Kabupaten Sumedang 2022. Media Informasi, 19(1), 103–109. https://ejurnal2.poltekkestasikmalaya.ac.id/index.php/bmi/article/download/74/105

Ria, V. A. (2018). Faktor-faktor yang Berhubungan dengan Praktik Pemberian Makan Bayi dan Anak (PMBA) Usia 0-24 Bulan di Posyandu Keluarahan Tanjung Priok [Poltekkes Kemenkes Jakarta III]. In Jurusan Kebidanan Poltekkes Kemenkes III. http://repository.poltekkesjakarta3.ac.id/index.php?p=show_detail&id=1535&keywords=

Rostanty, R. A., Khairani, M. D., Abdullah, A., & Junita, D. E. (2023). Hubungan Pola Makan Dengan Kejadian Gizi Kurang Pada Balita Usia 24-59 Bulan Di Desa Sumbersari Kecamatan Sekampung Tahun 2023. Jurnal Gizi Aisyah, 6(2), 111–120.

Siahaan, G., & Tasmi, L. (2022). Hubungan Pola Pemberian Makanan Bayi dan Anak (PMBA) Usia 6 - 24 Bulan dalam Upaya Penurunan Resiko Stunting di Desa Sungai Jernih Kabupaten Muratara Tahun 2022. Jurnal Kesehatan Ibu Dan Anak (KIA), 1(2), 47–51.

Sitoayu, L., Imelda, H., Dewanti, L. P., & Wahyuni, Y. (2021). Hubungan Riwayat Pemberian Makan pada Bayi Anak (PMBA) dan Penyakit Infeksi dengan Status Gizi Kurang (Wasting) pada Balita Usia 6-24 Bulan di Puskesmas Poris Plawad. Jurnal Sains Kesehatan, 28(2), 1–11. https://digilib.esaunggul.ac.id/public/UEU-Journal-23522-11_2359.pdf

Stianto, M., Lianawati, F., & Rahayu, Y. (2021). Hubungan Sosial Ekonomi Keluarga Dengan Praktik Pemberian Makanan Pendamping Asi Pada Bayi Usia 6-12 Bulan. Jurnal Well Being, 6(2), 131–136. https://doi.org/10.51898/wb.v6i2.232

Tanuwijaya, R. R., Sri, W. P. D., & Manggabarani, S. (2020). Hubungan Pengetahuan Pemberian Makanan Bayi dan Anak (PMBA) Ibu Terhadap Status Gizi Balita. Jurnal Dunia Gizi, 3(2), 74–79. https://ejournal.helvetia.ac.id/jdg

Wardani, K., & Sarah Renyoet, B. (2022). Studi Literatur: Estimasi Potensi Kerugian Ekonomi Akibat Undernutrition Di Indonesia. JGK, 14(1), 114–127.

Wulandari, F. C., & Wati, D. A. K. (2020). Faktor-Faktor Pemberian Makanan Bayi dan Anak Usia 6-24 Bulan di Wilayah Kerja Puskesmas Bayan Kecamatan Bayan Kabupaten Purworejo. Jurnal Komunikasi Kesehatan (Edisi 21), 11(2), 1–10.

Downloads

Published

2025-01-25

How to Cite

Johanesta Novianti Belang, Anna Henny Talahatu, & Sarci Magdalena Toy. (2025). Faktor-faktor yang Berhubungan dengan PMBA serta Status Gizi Baduta di Desa Oeltua Kabupaten Kupang. SEHATMAS: Jurnal Ilmiah Kesehatan Masyarakat, 4(1), 65–76. https://doi.org/10.55123/sehatmas.v4i1.4516