Hubungan Asupan Zat Gizi Makro, Pengetahuan Gizi, dan Aktivitas Fisik dengan IMT Mahasiswa FKM UNDANA
DOI:
https://doi.org/10.55123/sehatmas.v4i1.4732Keywords:
Macronutrient Intake, Nutrition Knowledge, Physical Activity, Body Mass Index, StudentsAbstract
Currently, Indonesia is facing three burdens of nutrition problems (triple burden). This nutritional problem also occurs in students. This is because it is influenced by macronutrient intake, nutritional knowledge and also physical activity which are factors related to the body mass index (BMI) of students, BMI is a simple way used to monitor and determine nutritional status. This study aims to analyze the relationship between macronutrient intake, nutritional knowledge and physical activity with the BMI of FKM UNDANA students. This type of research is observational analysis using a cross-sectional design. The sampling technique used simple random sampling with a total of 113 respondents. The statistical analysis used is chi-square using SPSS software. From the results of the analysis, significant values were obtained in carbohydrate intake (p=0.001), protein intake (p=0.702), fat intake (p=0.002), nutritional knowledge (p=0.002) and physical activity (p=0.852). Therefore, it can be concluded that carbohydrate intake, fat intake and nutritional knowledge have a significant relationship with student BMI, while protein intake and physical activity do not have a significant relationship with student BMI.
Downloads
References
Adawiyah, R., & Farhat, Y. (2018). Hubungan Tingkat Konsumsi, Aktifitas Fisik dan Riwayat Penyakit Dengan Status Gizi Mahasiswa. Jurnal Riset Pangan Dan Gizi, 1(2). http://www.ejurnalpangan-gizipoltekkesbjm.com
Alkazemi, D. (2019). Gender differences in weight status, dietary habits, and health attitudes among college students in Kuwait: A cross-sectional study. Nutrition and Health, 25(2), 75–84. https://doi.org/10.1177/0260106018817410
Andini, R. (2019). Indeks Massa Tubuh sebagai Faktor Risiko pada Gangguan Muskuloskeletal. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 10(2), 316–320. https://doi.org/10.35816/jiskh.v10i2.178
Arieska, P. K., & Herdiani, N. (2020). Hubungan Pengetahuan dan Pola Konsumsi Dengan Status Gizi Pada Mahasiswa Kesehatan. Medical Technology and Public Health Journal (MTPH Journal) |, 4(2), 203.
Benedict, C. et al. (2011) “Acute sleep deprivation reduces energy expenditure in healthy men”, American Journal of Clinical Nutrition, 93(6), pp. 1229-1236. doi:10.3945/ajcn.110.006460.
Budiman & Riyanto (2013) Kuesioner Pengetahuan dan Sikap dalam Penelitian Kesehatan. Jakarta: Salemba Medika
Cahyani, A., Yulianto, F. A., & Irasanti, S. N. (2020). Hubungan Kebiasaan Sarapan dengan Perubahan Indeks Massa Tubuh pada Mahasiswa Fakultas Kedokteran Universitas Islam Bandung Angkatan 2018. 6.
Damayanti, A. E. (2016). Hubungan Citra Tubuh, Aktivitas Fisik,Dan Pengetahuan Gizi Seimbang Dengan Status Gizi Remaja Putri. Universitas Airlangga.
Djide, N. A. N., & Pebriani, R. (2023). Hubungan Pengetahuan Gizi terhadap Praktik Pemilihan Makanan Mahasiswa STIKES Nani Hasanuddin Makassar. Jurnal Ilmiah Kesehatan Masyarakat, 15, 2023.
Indresti, J., Tsani, A. F. A., & Hadi, A. (2017). HubunganAsupan Zat Gizi, Aktifitas Fisik dan Status Gizi DenganSiti Nur Rahma1dan Natalia Desy Putriningtyas / Hubungan Pengetahuan Gizi, Asupan Zat Gizi Makro …© 2023 Universitas Negeri Semarang 55Kesegaran Jasmani Pada Siswa Skadik 105 WaraLanud Adisutjipto. Naskah Publikasi Universitas AlmaAta Yogyakarta. http://elibrary.almaata.ac.id/849/1/NASPUB FIX.pdf
Kementrian Kesehatan RI (2018) ‘Klasifikasi Obesitas setelah pengukuran IMT’ http://p2ptm.kemkes.go.id/infographic-p2ptm/obesitas/klasifikasi-obesitas-setelah-pengukuran-imt
Kementerian Kesehatan RI (2018) Laporan Provinsi Nusa Tenggara Timur Riskesdas 2018. Jakarta: Lembaga Penerbit Badan Litbang Kesehatan.
Kementrian Kesehatan RI (2020) ‘Gizi Optimal untuk Generasi Milienial https://www.kemkes.go.id/id/rilis-kesehatan/gizi-optimal-generasi-milenial
Khairunnisa, Z. R., Zahrani, A. N., Mardika, I. A., Damayanti, S., & Lestari, C. R. (2022). Hubungan Asupan Zat Gizi Makro dan Aktivitas Fisik dengan Indeks Massa Tubuh (IMT) pada Mahasiswa. Indonesian Journal of Biomedical Science and Health, 2(2), 9–13. https://doi.org/10.31331/IJBSH.v21ii1.2364
Loaloka, M. S., Zogara, A. U., & Djami, S. W. (2023). Hubungan Asupan Zat Gizi Makro Dan Aktivitas Fisik Dengan Status Gizi Mahasiswa. Jurnal Mahasiswa dan Peneliti Kesehatan (JUMANTIK), 10(1), 63–70. https://doi.org/10.29406/jjum.v10i1.5291
Majid, M., Suherna, & Haniarti. (2018). Perbedaan Tingkat Pengetahuan Gizi, Body Image, Asupan Energi dan Status Gizi pada Mahasiswa Gizi dan Non Gizi Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Muhammadiyah Parepare. Jurnal Ilmiah Manusia dan Kesehatan, 1(1).
Nalle, T. A., Takaeb, A. E. L., & Boeky, D. L. A. (2022). Factors Related to Nutritional Status in FKM Undana Students Class of 2017. Pancasakti Journal of Public Health Science and Research, 2(3), 138–145. https://doi.org/10.47650/pjphsr.v2i3.458
Notoatmodjo. S. 2018. Metodologi Penelitian Kesehatan. Rineka Cipta. Jakarta. 243 hal.
Nurdiani, R., Rahman, N. A. syifa, & Madanijah, S. (2023). Perilaku Makan Tipe Emotional, External dan Restrained Kaitannya dengan Indeks Massa Tubuh Mahasiswa. Jurnal Ilmu Gizi dan Dietetik, 2(1), 59–65. https://doi.org/10.25182/jigd.2023.2.1.59-65
Nurkhopipah, A., Probandari, A. N., & Anantanyu, S. (2018). Kebiasaan Makan, Aktivitas Fisik dan Indeks Massa Tubuh (Imt) Mahasiswa S-1 Universitas Sebelas Maret Surakarta.
Pantaleon, M. G. (2019) ‘Hubungan Pengetahuan Gizi dan Kebiasaan Makan dengan Status Gizi Remaja Putri di SMA Negeri II Kota Kupang’, CHMK Health Journal, 3(3), pp. 69–76.
Periselo, H., Anwar, S., & Suyati. (2024). Hubungan Asupan Zat Gizi Makro Dengan Status Gizi Mahasiswa Program Studi S1 Gizi Stikes Bhakti Pertiwi Luwu Raya Palopo Tahun 2024. Jurnal Kesehatan Luwu Raya, 11(1), 61–69.
Rani, J. K., Syainah, E., & Mas’odah, S. (2021). Hubungan Aktifitas Fisik, Asupan Lemak Dan Karbohidrat Terhadap Status Gizi Mahasiswa Gizi Poltekkes Banjarmasin. Jurnal Riset Pangan Dan Gizi, 3(2).
Sandro, A., Septiza, Hidayah, N. N., Yani, A., & Meldy, N. F. (2021). Hubungan Durasi Tidur Terhadap Indeks Prestasi Kumulatif Mahasiswa Fkip Universitas Tanjungpura. 2(1).
Sartika, I., Nikmawati, E. E., & Mahmudatuss’adah, A. (2014). Pengetahuan Dan Keterampilan Pemilihan Makanan Sehari-Hari Mahasiswa Program Studi Pendidikan Tata Busana. 3(1).
Simanoah, K. H., Muniroh, L., & Rifqi, M. A. (2022). Hubungan Antara Durasi Tidur, Tingkat Stres dan Asupan Energi Dengan Indeks Massa Tubuh (IMT) Pada Mahasiswa Baru 2020/2021 FKM UNAIR. Media Gizi Kesmas.
Sovina, M., & Harahap, F. A. (2022). Penentuan Status Gizi dengan Indeks Massa Tubuh (IMT) menggunakan Logika Fuzzy. InfoSys Journal, 7(1), 105–116. https://doi.org/10.22303/infosys.7.1.20221.105-116
Sunaryati, B., Siswanto, Rahmawati, & Nur, A. (2023). Dasar Ilmu Gizi. Tahta Media Group. https://www.researchgate.net/publication/376617861
Terba, K. (2021). Hubungan Konsumsi Fast Food Dengan Indeks Massa Tubuh (Imt) Pada Mahasiswa Indekos Program Studi Ilmu Gizi Universitas Muhammadiyah Surakarta. Universitas Muhammadiyah.
Widyakarya Nasional Pangan dan Gizi (WNPG). (2018). Angka Kecukupan Gizi. Jakarta: Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia (LIPI).
World Health Organization. 2018. Physical Activity. Diakses dari https://www.who.int/health-topics/physical-activity
World Health Organization. 2021. Global physical activity questionnaire (GPAQ). Diakses dari https://www.who.int/publications/m/item/global-physical-activity-questionnaire
Wulandari, F., & Suryati, A. (2019). Hubungan Aktivitas Fisik Dan Pola Makan Dengan Indeks Massa Tubuh (Imt) Pada Mahasiswa/I Program Studi Keperawatan Fakultas Ilmu Keperawatan Universitas Muhammadiyah Jakarta Tahun 2019.
Yanti, R., Nova, M., & Rahmi, A. (2021). Asupan Energi, Asupan Lemak, Aktivitas Fisik Dan Pengetahuan, Berhubungan dengan Gizi Lebih pada Remaja SMA. Jurnal Kesehatan Perintis (Perintis’s Health Journal).
Yunianto, A. E., Lusiana, S. A., Triatmaja, N. T., Suryana, Utammi, N., Yunieswati, W., Ningsih, W. I. F., Fitriani, R. J., Argaheni, N. B., Puspa, F. F. A. R., Atmaka, D. R., & Lubis, A. (2021). Ilmu Gizi Dasar (A. Rikki & J. Simarmata, Ed.). Yayasan Kita Menulis.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Boby Yitran Udju Tade, Marselinus Laga Nur, Anna Henny Talahatu

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Hak cipta pada setiap artikel adalah milik penulis.
Penulis mengakui bahwa SEHATMAS (Jurnal Ilmiah Kesehatan Masyarakat) sebagai publisher yang mempublikasikan pertama kali dengan lisensi Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Penulis dapat memasukan tulisan secara terpisah, mengatur distribusi non-ekskulif dari naskah yang telah terbit di jurnal ini kedalam versi yang lain, seperti: dikirim ke respository institusi penulis, publikasi kedalam buku, dan lain-lain. Dengan mengakui bahwa naskah telah terbit pertama kali pada SEHATMAS (Jurnal Ilmiah Kesehatan Masyarakat).