Kuantitas dan Karakteristik Sampah Bahan Pangan : Studi Kasis Surabaya Selatan
DOI:
https://doi.org/10.55123/insologi.v2i1.1398Keywords:
Food Waste, Traditional Market, Waste GenerationAbstract
Food loss can be defined as the reduction of food quantity at each stage of the food supply chain, particularly in the type of food consumed by humans. This study aims to directly measure the amount and composition of food waste in order to provide complete and detailed information, which can also be used as a reference in formulating policies or preventive actions. Measurement of the quantity and composition of waste refers to SNI 19-3964-1994 with a sampling process for seven consecutive days based on the EPA's "A Guide to Conducting and Analyzing a Food Waste Assessment." The sampling results show that the quantity of food waste for one week (7 days) at Wonokromo Market is 1.08 tons and for Mangga Dua Market it is 1.06 tons, with an average food waste produced at Wonokromo Market of 154.6 kg per day and at Mangga Dua Market of 152.7 kg per day. This number includes only the categories of vegetables, fruits, starchy foods, whole grains, oily fruits and grains, and meat. Vegetables are in the category of food waste with the highest percentage. waste characteristics obtained from laboratory tests with test parameters for water content, calorific value, and CHON.
Downloads
References
Asmaul, R., & Karyanto, Y. (2022). PEMANFAATAN LARUTAN LAKTAT HASIL FERMENTASI LIMBAH KUBIS UNTUK MENINGKATKAN UMUR SIMPAN PADA CUMI-CUMI. Jurnal Teknologi Pangan Dan Giz, 21(1), 32–36.
Azizah, L. N. (2019). ANALISIS MANAJEMEN PENGELOLAAN PASAR TRADISIONAL GUNA MENINGKATKAN PENDAPATAN PEDAGANG KECIL (Studi Kasus Pasar KIRINGAN Desa Kemlagilor Turi Lamongan). Jurnal Manajemen, 4(1), 823. https://doi.org/10.30736/jpim.v4i1.224
BAPENAS. (2021). Food Loss and Waste di Indonesia Dalam Rangka Mendukung Penerapan Ekonomi Sirkular dan Pembangunan Rendah Karbon. Juni.
Brancoli, P., Makishi, F., Lima, P. G., & Rousta, K. (2022). Compositional Analysis of Street Market Food Waste in Brazil. Sustainability (Switzerland), 14(12), 1–14. https://doi.org/10.3390/su14127014
Environmental Protection Agency (EPA). (2014). A Guide to Conducting and Analyzing a Food Waste Assessment. maret.
FAO. (2011). Global food losses and food waste – Extent, causes and prevention. https://doi.org/10.4337/9781788975391
Hendrasarie, N., & Mahendra, D. E. (2020). Pemanfaatan Sampah Sayur Dari Pasar Tradisional Untuk Produksi Bioetanol. Jurnal Serambi Engineering, 5(3), 1115–1122. https://doi.org/10.32672/jse.v5i3.2075
Hidayat, S. I., Ardhany, Y. H., & Nurhadi, E. (2020). Kajian Food Waste untuk Mendukung Ketahanan Pangan. Agriekonomika, 9(2), 171–182. https://doi.org/10.21107/agriekonomika.v9i2.8787
Irfa’i, M. (2018). Model Pengelolaan Lindi Dengan Intervensi Land Treatment Pada Tpa Lahan Pasang Surut Studi Kasus Di Tpa Basirih, Banjarmasin, Indonesia. Jukung (Jurnal Teknik Lingkungan), 4(1), 19–30. https://doi.org/10.20527/jukung.v4i1.4662
PERDA. (2015). Peraturan Daerah Kota Surabaya Nomor 1 Tahun 2015 Tentang Pengelolaan dan Pemberdayaan Pasar Rakyat.
Purwanta, W., & Susanto, J. P. (2017). Laju Produksi dan Karakterisasi Polutan Organik Lindi dari TPA Kaliwlingi, Kabupaten Brebes. Jurnal Teknologi Lingkungan, 18(2), 157. https://doi.org/10.29122/jtl.v18i2.2036
SNI 19-3964-1994. (1994). Metode pengambilan dan pengukuran contoh timbulan dan komposisi sampah perkotaan. Standar Nasional Indonesia.
Vilariño, M. V., Franco, C., & Quarrington, C. (2017). Food loss and waste reduction as an integral part of a circular economy. Frontiers in Environmental Science, 5(MAY). https://doi.org/10.3389/fenvs.2017.00021
S. Sulastri, S. Sulikah, U. Nuraini, and V. D. Pitaloka, “Mengembangkan kompetensi pedagogik calon guru melalui e-modif,” Jurnal Pendidikan Ekonomi (JUPE), vol. 10, no. 2, pp. 148–153, 2022.
M. A. Darojat, S. Ulfa, and A. Wedi, “Pengembangan virtual reality sebagai media pembelajaran sistem tata surya,” JKTP: Jurnal Kajian Teknologi Pendidikan, vol. 5, no. 1, pp. 91–99, Feb. 2022, doi: 10.17977/um038v5i12022p091.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Sabrinatus Amalia Gustannanda, Euis Nurul Hidayah, Aulia Ulfah Farahdiba
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Hak cipta pada setiap artikel adalah milik penulis.
Penulis mengakui bahwa INSOLOGI (Jurnal Sains dan Teknologi) sebagai publisher yang mempublikasikan pertama kali dengan lisensi Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Penulis dapat memasukan tulisan secara terpisah, mengatur distribusi non-ekskulif dari naskah yang telah terbit di jurnal ini kedalam versi yang lain, seperti: dikirim ke respository institusi penulis, publikasi kedalam buku, dan lain-lain. Dengan mengakui bahwa naskah telah terbit pertama kali pada INSOLOGI (Jurnal Sains dan Teknologi).