Analisis Kandungan Zat Besi pada Roti Tawar Subtitusi Tepung Sorgum

Authors

  • Kartika Dewi Sukmawati Institut Ilmu Kesehatan Nahdlatul Ulama
  • Eva Silviana Rahmawati Institut Ilmu Kesehatan Nahdlatul Ulama
  • Dian Ayu Ainun Nafies Institut Ilmu Kesehatan Nahdlatul Ulama

DOI:

https://doi.org/10.55123/insologi.v3i3.3204

Keywords:

Sorghum Flour, Bread, Substitution, Anemia, Iron

Abstract

Iron deficiency anemia is a hematological disease that is often found in pregnant women. This situation can certainly hinder the growth and development of the fetus in pregnant women. It can be said to be anemia if the number of red blood cells or hemoglobin is below the normal limit if the hemoglobin level is <14 g/dL in men and <12g/dL in women.  The aim of this research is to determine the effect of sorghum flour substitution on the iron content of white bread. This research used a True Experimental with Completely Randomized Design (CRD), 4 treatment levels and 6 replications. The treatment applied was the ratio of wheat flour: sorghum flour at P0 (100:0), P1 (30:70), P2 (20:80), P3 (10:90), respectively. The results showed an increase in iron levels in white bread substituted for sorghum flour. The higher the sorghum flour formulation added to white bread, the higher the iron content in the white bread.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Al-Fa’izah, Z., Rahayu, Y. ., & Hikmah, N. (2017). Digital Repository Universitas Jember Digital Repository Universitas Jember. In Efektifitas Penyuluhan Gizi pada Kelompok 1000 HPK dalam Meningkatkan Pengetahuan dan Sikap Kesadaran Gizi (Vol. 3, Issue 3).

Amrinola, W., Widowati, S., & Hariyadi, P. (2015). Metode Pembuatan Sorgum Sosoh Rendah Tanin pada Pembuatan Nasi Sorgum (Sorghum Bicolor L) Instan. ComTech: Computer, Mathematics and Engineering Applications, 6(1), 9. https://doi.org/10.21512/comtech.v6i1.2280

Anggriani, R., Laelatunisa, N., Rizky, N., & Arum, R. (2020). Daya Terima, Zat Gizi, dan Nilai Energi Roti Tawar Anti- Diabetes dengan Penambahan Sari Mengkudu (Morinda citrifolia L.). Food Technology and Halal Science Journal, 3(1), 47. https://doi.org/10.22219/fths.v3i1.13060

Ashfiyah, V. N. (2019). Substitusi Sorgum Dan Ubi Jalar Putih Pada Roti Bagel Sebagai Alternatif Selingan Untuk Penderita Diabetes
[Substitution of Sorghum and White Sweet Potato on Bagels an Alternative Snack for Diabetics]. Media Gizi Indonesia, 14(1), 75. https://doi.org/10.20473/mgi.v14i1.75-86

Astutik, R. Y. (2018). (PDF) buku Anemia dalam Kehamilan. Pustaka Abadi, December 2018. https://www.researchgate.net/publication/339137782_buku_Anemia_dalam_Kehamilan

Avif, A. N., & TD, A. O. (2021). Analisis Sifat Kimia Tepung Dan Pati Sorgum Dari Varietas Bioguma Dan Lokal Di Provinsi Nusa Tenggara Timur, Indonesia. Lantanida Journal, 8(2), 178. https://doi.org/10.22373/lj.v8i2.8120

Budiarti, G. I., Sya'bani, I., & Alfarid, M. A. (2021). Pengaruh Pengeringan terhadap Kadar Air dan Kualitas Bolu dari Tepung Sorgum (Sorghum bicolor L). Fluida, 14(2), 73-79.

Cahyani, I. D., & Purbowati. (2022). Analisis kandungan gizi dan aktivitas antioksidan pada cookies substitusi tepung sorgum (sorghum bicolor, L). Sport and Nutrition Journal, 4(1), 13–19.

Dewi, S. S. S., & Batubara, N. S. (2019). Pengaruh Zat Besi Dan Vitamin C Terhadap Perubahan Kadar Hemoglobin Ibu Hamil. Siklus: Journal Research Midwifery Politeknik Tegal, 8(1), 56-59.

Elvira, E., Nurvinanda, R., & Sagita, A. (2022). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Anemia Pada Ibu Hamil. Citra Delima : Jurnal Ilmiah STIKES Citra Delima Bangka Belitung, 6(2), 111–118. https://doi.org/10.33862/citradelima.v6i2.295

Kementrian Kesehatan, 2017, Tabel Komposisi Pangan Indonesia, Kementrian Kesehatan Republik Indonesia, Jakarta

Kementrian Pertanian RI, 2022 . Sebaran Sorgum di Jawa Timur,Kementrian Pertanian Republik Indonesia, Jakarta

Khoirunnisa, W., & Nasrullah, N. (2021). Penambahan tepung kedelai pada roti tawar tepung sorgum dan pati garut bebas gluten dengan zat besi dan serat pangan. Ghidza: Jurnal Gizi dan Kesehatan, 5(1), 72-86

Lufiria, P. Y. (2012). Kadar Protein, Zat Besi, dan Mutu Organoleptik Kue Kering Berbahan Dasar Tepung Terigu dan Tepung Beras Dengan Substitusi Tepung Sorgum (Sorghum bicolor L . Moench). Journal of Nutrition Collage, 1–7.

Meilinda, A., & Batubara, S. C. (2021).Formulasi Tepung Terigu, Tepung Sorgum dan Tepung Kacang Merah Terhadap Mutu Muffin. Jurnal Teknologi Pangan dan Kesehatan (The Journal of Food Technology and Health), 3(1), 26-40.

Prasetyowati, A. T., Pranata, F. S., & Swasti, Y. R. (2023). Kualitas cookies subtitusi tepung sorgum dan tepung kacang polong. Jurnal Teknologi Pangan dan Gizi (Journal of Food Technology and Nutrition), 22(1), 33-43.

Purba, E. M., Jelita, F., Simanjuntak, C., & Sinaga, M. (2020). Determinan Prevalensi Kejadian Anemia Pada Ibu Hamil Di Daerah Rural Wilayah Kerja Puskesmas Sialang Buah Tahun 2020. IMJ (Indonesian Midwifery Journal), 4(1), 34–40. http://jurnal.umt.ac.id/index.php/imj/article/view/3960

Puspita Dewi, D., Studi S-, P., Gizi, I., Ilmu Kesehatan, F., & Respati Yogyakarta, U. (2018). Uji-T Kandungan Zat Besi Cookies Substitusi Tepung Sorgum (Sorgum bicolor L. moench) Sebagai Makanan Alternatif Bagi Penderita Anemia Defisiensi Besi. Researchgate.Net, 1(November), 4437999. https://www.researchgate.net/profile/Ilda-Zahra-Karunia

Downloads

Published

2024-06-28

How to Cite

Kartika Dewi Sukmawati, Eva Silviana Rahmawati, & Dian Ayu Ainun Nafies. (2024). Analisis Kandungan Zat Besi pada Roti Tawar Subtitusi Tepung Sorgum. INSOLOGI: Jurnal Sains Dan Teknologi, 3(3), 226–233. https://doi.org/10.55123/insologi.v3i3.3204

Issue

Section

Articles